22 juni 2030 – Leefstad Gent krijgt Europese Prijs voor meest klimaatneutrale stad

copyright Lensopgent 2013Ondanks het druilerige weer voorbije zaterdag, waren er vooral tevreden en hoopvolle gezichten te zien in de leefstraten. In de Pussemierstraat werd een gezellig feestje gehouden, inclusief springkasteel en trampoline. In de Karel Antheunisstraat konden de aanwezigen, ondersteund door de copyright Lensopgent 2013aangename klanken van Moctazz Jazz Combo, een springkasteel en heerlijke Prosecco, van aan de toog terugblikken op een boeiend panelgesprek:

Yves uit de Karel Antheunisstraat en Pieter uit de Pussemierstraat zien het experiment niet graag eindigen en kijken al uit naar de volgende editie of zelfs beter, een definitievere inrichting.

Sofie van projectontwikkelaar Re-vive ervaart de samenwerking als positief en gelooft in dergelijke experimenten waarbij Gent zich als een creatief laboratorium open stelt zodat bedrijven, burgers, organisaties én het bestuur samen de ambities m.b.t. een klimaatneutrale stad en een duurzame mobiliteit kunnen waarmaken.

Schermafbeelding 2013-06-27 om 17.42.59Schepen Heyse gelooft sterk in co-creatie waarbij de krachten van burgers en stad gebundeld worden. Ze beklemtoont dat beleidsmakers veel kunnen faciliteren maar ook zelf tegen barrières kunnen aanlopen.

copyright Lensopgent 2013Schepen Watteeuw is blij te zien dat er in Gent geëxperimenteerd wordt. Hij geeft aan dat het belangrijk is vrij en onbevangen in een experiment te durven stappen, zonder de dwang te hebben dat alles altijd moet lukken. Hij geeft als advies om veel aandacht te schenken aan een goede communicatie met het oog op een maximale betrokkenheid en draagvlak.

Schepen Balthazar kijkt met voldoening naar het hele gebeuren, wetende dat hij destijds mee aan de wieg stond van de transitie-arena mobiliteit. Hij hoopt dat de initiatiefnemers uit de leefstraten als ambassadeurs kunnen optreden.

Het hoogtepunt van de middag kwam ongetwijfdeld van architect Koen Stuyven, een van de arena-leden die mee aan de basis van de toekomstagenda “fiets van Troje” en het experiment “Leefstraat 1.0” lag. Plots bevonden we ons in het jaar 2030. Gent ontving net de prijs van meest klimaatneutrale stad. Koen maakte de analyse dat de opkomst van Leefstraten in 2013 de beweging naar een kindvriendelijke en duurzame stad effectief versnelde en dus aan de basis stond van deze prijs.

Het panelgesprek maakt duidelijk waar Fiets van Troje als open vernieuwingsnetwerk om draait: experten samen met creatievelingen, bedrijven, dromers en doeners zetten samen met en in een stad die ruimte geeft, experimenten op die aantonen dat het mogelijk is robuuste keuzes rond duurzame mobiliteit te maken.

Het blijft dan ook niet bij dit ene project; Pieter gaf met veel plezier de ‘Fiets van Troje’-mascotte door aan Stefaan en Bert. Zij trekken respectievelijk de experimenten ‘rol het fietsnetwerk’ en ‘M-score’? Wil je meer weten en/of meewerken, volg dan de facebookpagina van de fiets van Troje en schrijf je in op de nieuwsbrief. Heb je zelf creatieve ideeën? Laat het weten. Ik kijk er naar uit om de komende maanden samen aan de slag te gaan in ons creatief laboratorium.

copyright Lensopgent 2013

 

We spreken dan later wel af wie op 22 juni 2030 ‘de Prijs’ gaat ophalen. Misschien is Arnold er dan terug bij ;-)

De foto’s in dit artikel zijn van Lensopgent.