Eerste Gentse leefwijk feestelijk gestart

PekelfabriekDit weekend ging de eerste Gentse leefwijk – de Pekelfabriek – van start. Nog tot eind oktober geven de bewoners van Pekelharing, Wijngaardstraat, Napoleon Destanbergstraat en Sint-Agnetestraat hun straat van de toekomst vorm.

Net als de 9 leefstraten die eerder dit jaar plaats vonden, zien we ook hier veel groen, banken, muurschilderingen, bloemen, bomen,… in het straatbeeld verschijnen. De Pekelfabriek zorgde zelfs voor een heuse omgebouwde caravan als middelpunt van het leven in de wijk. Deze zal bv. dienen als afhaalpunt van bestellingen en als uitleenpunt voor allerhande materiaal voor de buurt. Bewoners zochten en vonden een buurtparking voor hun wagens en kunnen de komende twee maanden elektrische fietsen en bakfietsen uittesten.

Het Leefstraat-experiment is erop gericht bewoners en beleidsmakers te laten uitzoeken hoe een andere benadering van een straat en de openbare ruimte mogelijk is. Bewoners gaan samen met vrijwilligers uit het Fiets van Troje-netwerk, de Stad en partnerbedrijven aan de slag rond hun duurzame droomstraat. Met de straat als canvas, schilderen de bewoners de straat van hun toekomst. Ze zoeken in praktijk uit of – en hoe – een andere en groenere inrichting, gekoppeld aan minder autogebruik, het samenleven in de straat en wonen in de stad een stuk aangenamer kan maken. De autoluwe (vaak autoloze) inrichting van de straat en een andere plek voor geparkeerde auto’s (bvb. in een buurtparking) zorgt voor meer ruimte voor groen, ontmoeting en samenleven. Om minder afhankelijk te zijn van de auto testen de bewoners gedurende deze maand alternatieve vervoersmodi uit: bvb. gebruik van elektrische fiets voor woon-werkverplaatsing, inschakelen van bakfiets voor boodschappen, thuislevering, versterkte lokale economie, gedeelde auto’s, …Door antwoorden te zoeken op uitdagingen en problemen waar tijdens het traject wordt tegenaan gebotst, wordt kennis en ervaring opgedaan om de komende jaren belangrijke beslissingen te kunnen nemen om op grote schaal tot definitieve Leefstraten te komen.

Buurtbewoners kunnen alle praktische info terugvinden op www.depekelfabriek.be

“Leefstraat 2.0” is een initiatief van Fiets van Troje, in samenwerking met de Stad Gent en VITO (Vlaams Instelling voor Technologisch Onderzoek) en met steun van de Vlaamse overheid, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (in het kader van de oproep Sociale Innovatie).