Leefstraat 2.0 feestelijk gestart

GeAr_20140115_212641_4291Woensdagavond 15 januari gingen een 30tal enthousiaste Gentenaars aan de slag om ideeën voor hun leefstraat vorm te geven. Zij werden hierin ondersteund door de bewoners uit de eerste editie en medewerkers van de Fiets van Troje en van stad Gent. Deze Gentenaars hebben alvast goesting in leefstraat 2.0.

Heb ook jij interesse om met jouw straat, buurtcomité, organisatie of bedrijf hier mee je schouders onder te zetten? Laat dan voor 31 januari via goesting@leefstraat.be weten wat jouw inbreng in Leefstraat 2.0 kan zijn. Onderstaand filmpje en uitleg kan je hierbij vast helpen.

Om over na te denken:

Tijdens de workshop op 15 januari werd meer uitleg gegeven over de concrete aanpak. Experimenteren met een leefstraat betekent een nauwe samenwerking tussen de trekkers van de straat, de vrijwilligers van Fiets van Troje en de stad Gent. Volgende aspecten kwamen in de sessie aan bod en zijn ook interessant voor andere geïnteresseerde straatbewoners:

1. Hoe ziet uw droomstraat er uit ?
leefstraatkaartjes

  • Nieuwe invulling van concept ‘straat’: nadenken over welke elementen (banken, groen, creatief, …) de bewoners graag inzetten voor de herinrichting/invulling zodat kinderen spelen op straat, de bewoners zich meer op straat kunnen richten. Bvb: een groene inrichting maakt dat de leefstraat net als een tuin wordt.

  • Hoe/waar aanwezige parkeerplaatsen compenseren? Via buurtparking of andere oplossingen?

  • Hoe straat autoluw maken? Waar ‘knip’ voorzien? Creëeren van leefruimte tussen knip en/of op andere plaatsen?

2. Hoe creëer ik draagvlak in de straat/buurt?

Hoe zorg ik ervoor dat de hele straat achter het experiment staat en we een oplossing vinden voor alle praktische obstakels.

3. Hoe organiseren we onze mobiliteit?

Vertrekkende van het huidig verplaatsingspatroon (as is) nadenken over en experimenteren met alternatieve (mobiliteits)oplossingen. Ook het vermijden van verplaatsingen is duurzaam. Voorbeelden: gedeelde auto’s, buurtparking, thuiswerken, organiseren van groepsaankopen deelfietsen, fietsstallingen, gebruik bus/tram, taxi, bakfiets, winkelen 2.0, … .

4. Partnerships

Het proces om tot een leefstraat te komen, is een intensieve samenwerking tussen de trekkers van de straat, het netwerk van FvT en de stad Gent. Ook met sponsors en overige bedrijven, organisaties zullen contacten kunnen/moeten gelegd worden.

Het leefstraat-experiment in een filmpje

 

Bijkomende vragen of bedenkingen: goesting@leefstraat.be